aile

çocuğuna ders verdiğini söyleyen babaya “helal olsun” demeli miyiz?

selam.
çocuğuna ders veren, bir yandan da o çocuk gibi bir çocuğa sahip olan ebeveynlere de ayar veren bir baba. 
hayran kaldım, helal olsun, böyle ebeveynler kaldı mı yaa demeyi ben de isterdim. (pek çok kişi takdir etmiştir belki.)
ama ben her zaman olduğu gibi sosyal medyada izlediğim kısacık bir videoya inanmamayı tercih ediyorum.
***
aynı yaş grubuyla uğraşmamın 19. yılına girdim. zorba öğrencilerim de oldu, zorbalık potansiyeli olan öğrencilerim de. onlarla vakit geçirirken ve topluma adapte etmeye çalışırken fark ettiğim en değerli şeylerden biri şuydu: hiçbir çocuk durup dururken zorba olmuyor. zorbalığa giden süreç de (diğer her şeyde olduğu gibi) sebep sonuç ilişkisi içinde ilerliyor. benim çevremdeki zorbacıkların o hale gelmelerinde iki temel etken vardı:
1- sınır, kural nedir bilmeme,
2- aile içi şiddet (maruz kalma ya da şahit olma ya da ikisi birden).
ilkinde çocuk her ortamda istediği her şeyi yapabileceği zannıyla büyüyor, istediği olmadığında da zorbalığa (psikolojik ya da fiziksel) yöneliyor.
ikincisinde de çocuk kendine örnek aldığı en önemli kişiden “istediğin şey olmadığında bu şekilde davranarak onu elde edebilirsin” mesajı alıyor.
***
videodaki babanın böyle biri olduğunu söyleyemem (tanımıyorum çünkü). ama 10 yaşındaki kızına verdiği cezanın sertliğine bakarak, o yaşa gelene kadarki süreçte de benzer durumlarda benzer sertlikte bir tavır takındığı tahmininde bulunabilirim. 
ayrıca çocuğun aile koşullarıyla ilgili de bir bilgiye sahip değilim. anne baba birlikte mi ayrı mı, nasıl bir sosyal çevrede yaşıyorlar, ekonomik koşulları ne, öğretmenlerinden destek istedi mi, servisten ilk atılışında nasıl bir tavır takındı, akademik durumu nasıl, arkadaşları var mı vs vs… çocuğun büyüme sürecindeki koşulları haricinde tüm bu yazdıklarım da davranışlarında etkili. 
***
özetle, 10 yaşındaki bir çocuğu 2 derecelik havada 8 km yürütmek de bir zorbalık bence. bu davranış hem etik değil, hem çözüm değil. 
çözüm bu videodakinden çok daha basit olabilir. çocuğun değer verdiği bir öğretmenin devreye girmesi hiç umulmadık derecede büyük katkı sağlayabilir böyle durumlarda.

bu yazıyı paylaş: