aile, eğitim

2023-2024 eğitim öğretim yılının 1. sınıf öğrencileri neden böyleler?

“sizin yorumunuz nedir” yazmış bırakmış. ben yazayım sebeplerini.
***
ilhan polat’la paralel düşünüyorum. oturup konuşsak ayrıldığımız noktalar olur elbette ama sıraladığı maddeler konusunda onunla “hemen hemen” aynı fikirdeyim. 

farklı bölgelerden farklı koşullardaki farklı öğretmenlerin aynı noktada buluşması tatlı bir tesadüf değil. 
şu anda 6’lı yaşlarının tadını çıkaran küçük bireylerin ilhan polat’ın saydığı özellikleri taşıyor olmasının geçmişe dayalı birtakım sebepleri var. 
3 yıl öncesini hatırlayın, lanet olası covid sürecini. 
16 mart 2020 tarihi itibariyle başlayan eve kapanma süreci şu anda 1. sınıfta olan grubu vurdu. şöyle ki:
* uzun süreli ekrana maruz kaldılar çünkü çocuklarını özleme şansı bulamayan, dolayısıyla da onlara karşı tahammülleri azalan ebeveynler biraz kafa dinlemek, dinlenmek, kendi işlerini yapmak ya da kendilerine vakit ayırmak için “muhtemelen” çocuklarını ekran karşısına oturtmak zorunda kaldılar.

* bebeklikten çıkamadılar çünkü çocuklarıyla ilişkileri iyiden iyiye “mıçmıç” olan ebeveynler, normalde çatışmayı göze alıp “hayır” diyecekleri durumlarda bile (yemeğini yedirmek, uyku sürecine eşlik etmek, oyunlarına eşlik etmek vs) “ağzımızın tadı bozulmasın” düşüncesiyle “evet” deyip taviz vermek zorunda kaldılar. taviz, tavizi doğurdu ve çocuklarını farkında olmadan çok basit bir şeyi bile başkalarından bekleyen bir çocuğa dönüştürdüler.
* anne babaya aşırı bağımlılık var çünkü aylarca aynı evde sadece anne babayı gördüler, onlardan bağımsız bir kişilik geliştiremediler.
*sosyal beceriler zayıf çünkü tam da ebeveyn dışındaki kişilerle iletişim kurmaya başlamaları gereken dönemde ebeveynleriyle iletişime mahkum kaldılar. 
* hepsi prens prenses çünkü bkz. “bebeklikten çıkamamışlar” maddesi.
* “sürekli komut bekliyorlar” maddesine itirazım var çünkü bu, büyük oranda okul öncesi eğitimiyle ilgili bir durum (bence). ilk kez okul eğitimi almaya başlayan çocuklar geçen yıl daha önceki yıllara göre daha fazla olduğu için anasınıfı öğretmenleri normalden daha çok komut vermek ya da aynı komutu daha çok tekrar etmek zorunda kalmış olabilirler. şu anda sürekli komut beklemeleri bununla ilgili olabilir.

bu yazıyı paylaş: